1 Haziran 2016 Çarşamba

Dört Zamanlı Dizel Motorların Çalışma Prensibi.

         
           Krank milinin iki tam devirde veya pistonun dört strokunda yada 720 derecelik 
krankaçısında bir iş çevrimi oluşturan motorlara dört zamanlı motor adı verilir.






           Piston ÜÖN'dan AÖN'ya doğru inerken, silindir içinde giderek büyüyen bir hacim ve 
dolayısıyla bir vakum oluşturur. Böylece açılan emme supabından atmosfer basıncındaki 
hava silindire emilmeye başlanır. Piston AÖN'yı bir süre geçinceye kadar, açık bulunan 
emme supabından silindire girişi sürer. Havanın silindire emildiği bu süre emme stroku 
denir. Emme stroku sonunda, sıkıştırmanın hemen başlangıcında silindirdeki havanın
sıcaklığı 40~60° dolayındadır.

           Piston ikinci zamanında, ÜÖN'ya doğru çıkarken hem emme ve hem de egzoz supapları kapalı olduğundan, silindirde emilmiş bulunan havayı sıkıştırır. Sıkıştırma sonucu havanın 35~ 45 kg/cm ve sıcaklığı ise, sıkıştırma oranına bağlı olarak 550~700 °C'ye kadar yükselir. Bu olay piston ÜÖN'ya 10~15° yaklaşıncaya kadar sürer. Bu sürece de sıkıştırma stroku adı verilmektedir






Piston egzoz zamanını sürdürerek ÜÖN'ya   yaklaştığında, emme supabı açılır.Bu arada egzoz supabı da henüz kapanmamıştır. Böylece ÜÖN civarında her iki subap bir süre birlikte açık kalmaktadır. Buna supap bindirmesi adı verilir. Supap çakışmasının yararları şunlardır.
    1-Egzoz kursunda yüksek hızla atmosfere atılan gazlar, momentumları nedeniyle, açık bulunan emme supabından havanın emilmesini sağlarlar. Böylece yanma odasında kalması olası gazlarda silindir dışına atılmakta, yani yanmanın oluşturduğu hacim süpürülmektedir.
    2-Yanma sırasında silindir içinde en az 550 °C ve en çok 700 °C'lik bir sıcaklık oluşmaktadır.Bu sıcaklıktan motorun zarar görmemesi için, soğutulması gerekmektedir. Bu görevi bir yandan silindirlerin çevresinden kanatçıkların arasından geçen hava, bir yandan da supap çakışması sırasında yanma odasına emilen soğuk hava yerine getirmektedir.

Piston ÜÖN'yı bir süre geçtikten sonra, egzoz supabı kapanmaktadır. Bundan sonraki olay, yeni çevrimin emme süreci olacaktır